×

Çanakkale Zaferinin 100. yılında 1. Gazi Ömer Küyük Yürüyüşü

Çanakkale Zaferinin 100. yılında 1. Gazi Ömer Küyük Yürüyüşü

İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Kültür Turizm Doğa Sporları ve Arama kurtarma Derneği (İSDAK) tarafından Çanakkale Zaferinin 100. yılı münasebeti ile ilçemizde olarak farklı ve sürdürülebilir hale getirmek arzusu ile bu sene 22 Mart 2015 Pazar günü saat 09:30 da İskilip Emek Taksi Önünde buluşup, Karaburun Köyüne kadar araçlarla gidilip, buradan sonrasını ise yaya olarak Çatkara Köyünde Gazi Ömer Küyük dedemizin kabrinde son bulacaktır. Burada dua okunması ile birlikte araçlarla İskilip’e dönüş yapılacaktır. Tahmini 13 km olan yürüyüş mesafesinde aralıklarla mola verilecek ve kumanyalar katılımcılar tarafından karşılanacaktır. Araç planlaması yapılabilmesi için 20 Mart Cuma günü saat 17:00 a kadar bilgi verilmesi gerekmektedir. Planlanan araçların bedeli katılımcılara eşit olarak paylaştırılacaktır.

Ömer Küyük Kimdir ?

Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Çatkara Köyü’nden Bir hayat ve doğa adamı olarak tanımlanıyor. İlerleyen yaşına rağmen her işini kendi yapan hareketli ve yaşam dolu biriydi. Son üç dört yıla kadar ava çıkan, odun kesen bir insandı.” diye bahsediyor Gazi Ömer Dede’nin yakınları. TRT tarafından çekilen Film boyunca, Gazi Ömer Dede’nin etrafındakilerle olan samimi diyalogları ve sempatik tavırları ile saygı duyulan sevilen biri olduğunu görüyoruz. İstiklal Savaşı gazilerinden Ömer Küyük 12 Ocak 2006’da vefat etti.

YÜRÜYÜŞ HAKKINDA GENEL BİLGİLER ;

Tahmini yürüyüş mesafemiz 12 km olup, 510 rakımdan 890 rakıma ulaşılacaktır. Yol üzerinde Obruk Barajı havzasında devam eden yol üzerinde 6 km de verilecek yarım saatlik moladan sonra Çatkara Köyüne hareket edilecektir. Katılımcılar kendi ihtiyaçları olan su ve besin maddelerini alacaklardır.

Araç planlaması yapılabilmesi için 20 Mart 2015 Saat 17:00 ‘a kadar bilgi verilmesi gerekmektedir. Ayarlanan araçları bedelleri kişi sayısına göre paylaştırılacak ve katılımcılar ödeyecektir.

GENEL UYARILAR

1- Doğada giyim: Giyim katmanlar halinde olmalıdır. İç ve ara katmanlarda hafif, soluyabilen ve çabuk kuruyabilen malzemeden üretilmiş kıyafetler, dış katmanlarda ise ek olarak su geçirmez özellikli malzemeler, ayakkabı olarak; bileği ve ayağı kavrayan, sağlam ve dişli tabanlı, su geçirmez ve nefes alabilir botlar tercih edilmelidir. Mevsim şartlarına göre eldiven, bere, kar maskesi, güneş gözlüğü, şapka ve tozluk kullanılmalıdır. Sırt çantası olarak ise 25-35 litre hacminde, tercihen bel perlonu bulunan çantalar tercih edilmelidir.

2- Yürüyüş düzeni: Yürüyüş sırası; “Rehber – en yavaş veya acemi kişi – grubun geri kalanı – en deneyimli kişi veya artçı ” sıralaması şeklindedir. Bu sıra bozulmamalıdır, rehber geçilmemeli ve artçının arkasında kalınmamalıdır. Mümkün olduğu kadar tek sıra şeklinde yürünmelidir. Eğer tuvalet vb. çeşitli sebeplerle sıradan ayrılınacak ise mutlaka rehber veya artçıya haber verilmelidir. Su içmek, ufak bir şeyler atıştırmak ve kıyafet değiştirmek için molalar genelde 5 dakikalık sürelerde ve 45 dakika-1 saat aralıklarla verilir. Öğlen yemeği molası ise ortalama 1 saat süreli bir moladır.

3- Beslenme: Mevsime göre değişmekle birlikte en az 1,5-2 litre su getirmelidir. Atıştırmalık olarak fındık, fıstık, badem, kuru üzüm-incir-kayısı v.b kolay taşınabilir ve enerji veren kuru yemişlerden, öğlen yemeği için ise çeşitli sandviçler ve meyvelerden faydalanılabilir. Bunlara ek olarak kışın kendinize yetecek büyüklükte bir termos ile sıcak su ve/veya çay-kahve getirmek iyi bir fikir olabilir.

4- Çevreye duyarlılık: “Doğadan sadece fotoğraf alın ve sadece ayak izi bırakın” Doğaya hiçbir şekilde çöp bırakılmamalıdır. Sigara sadece öğlen molasında içilebilir ve izmariti de gene kesinlikle doğaya bırakılmamalıdır. Tuvalet ihtiyaçları olabildiğince doğal su kaynaklarından uzak alanlarda giderilmelidir.

5- Yanınızda bulunması önerilen diğer malzemeler: Düdük, çakı, ateş başlatıcı malzeme (çakmak, kibrit vs.), kafa lambası, güneş ve dudak kremi, kişisel ilaç ve ilk yardım malzemeleri, büyük boy bir çöp torbası, kâğıt peçete ve ıslak mendil.

6- Dikkat edilmesi gereken diğer kurallar: Doğada dikkat ve düşünceler yürüyüşe ve bulunulan ortama odaklanmalıdır. Adımlar özenli, dikkatli ve kararlı, temponuz ve nefesiniz ise dengeli olmalıdır. Eller cepte veya elele tutuşarak yürünmemeli, gereksiz yere bağırılmamalı ve yüksek sesle konuşulmamalıdır. Rehberin ve diğer görevlilerin uyarılarına kesinlikle uyulmalıdır. Gruptan kopup kaybolma durumlarında; kaybolduğunuzu anladığınız son noktaya gidilmeli ve o noktada beklenilmelidir. Aramalara kaybolan kişinin en son görüldüğü noktadan başlanacaktır.

Destek Verenler